Hvordan komme raskt i gang med nettsted og nettbutikk med WordPress

Det finnes mange gode løsninger for å raskt få et nettsted eller en nettbutikk opp å kjøre slik at du kan komme på nett med bedriften eller idrettsforeningen din, eller om du vil ha et nettsted eller en blogg privat. Noen løsninger er gratis, men trenger du eget domene eller annen fleksibilitet, må du velge løsninger som krever betaling. Kostnader varierer avhengig av hvilken løsning du velger, men du kan komme i gang uten store utgifter.

Her vil vi ta for oss løsningene som er enklest å komme i gang med, enklest å bruke og som vi synes gir mest for pengene.

Gratisløsninger

Mange antar at man må betale en del for å opprette et nettsted, men det finnes løsninger som kun koster deg på grunn av tiden du bruker for å få den løsningen du ønsker. Google har fungerende gratisløsninger, men fleksibiliteten man hadde hos Google for en del år tilbake er sterkt redusert i forhold til andre løsninger. I dag er det definitivt WordPress som hevder seg blant gratisløsninger. Google sin gratisløsning har en fordel fremfor WordPress, og det er at du kan koble ditt eget domene mot et gratis nettsted fra Google. Men løsningen deres er ikke tilpasset til enkel publisering av artikler.

Hvis du ikke trenger et domene, kan du opprette et nettsted på wordpress.com som umiddelbart er tilgjengelig. Gratissidene her kan ikke kobles mot et eget domene, med mindre man velger videresending fra domenet til WorPress sitt domene. Men dette er ikke noe som anbefales. Når du velger et gratis nettsted hos WordPress, blir domenet navn.wordpress.com, og du kan ikke vise reklame på denne typen nettsteder, i tillegg til en del andre begrensninger.

Fordelen med å opprette nettsted hos WordPress, er at du enkelt kan oppgradere den ved å velge betalingsløsninger som dekker dine behov. Du kan koble den opp mot eget domene og vise reklame via deres reklameløsning for rundt $8/mnd. Merk: Du kan ikke vise reklame fra andre løsninger, som for eksempel Google AdSense.

Det er også mulig å opprette en nettbutikk hos WordPress da de har et samarbeid med WooCommerce. Men dette innebærer at du vil få en månedlig kostnad på minimum $25 per måned.

Hvis du trenger hjelp med å sette opp en nettside her, kan vi tilby et enkelt standardoppsett. Pris vil avhenge av hvilken løsning du trenger.

Billig nettsted med gratis software

Et alternativ til gratisløsninger, er å benytte et webhotell hvor du selv installerer publiseringsløsning. Det finnes mange webhotell-løsninger. Noen er enklere enn andre for oppsett av egne løsninger. Vi har valgt domeneshop.no som leverandør, selv om de ikke tilbyr de aller enkleste løsningene for eget oppsett. Ved å kjøpe en webhotell-løsning knyttet til domenet som også kan kjøpes fra dem, så kan du enkelt installere den software du ønsker om du har litt kjennskap til Linux, databaser, DNS og liknende. Du kan kjøpe et domene for litt over 100-lappen per år, og billigste webhotell hos dem er får du for rundt 250 kr per år i tillegg til prisen for domenet. Eksempler på gratis software for din egen publiseringsløsning er Joomla, og igjen, WordPress. WordPress er noe mer skreddersydd enn Joomla da det har mange flere brukere.

Vi forholder oss kun til WordPress da dette er en meget fleksibel og bra løsning for de som trenger enkle løsninger, og som er enkel å bruke. Fordelen med denne løsningen er at du får full fleksibilitet med hvordan du benytter WordPress i forhold til om du benytter wordpress.com. Om du ønsker å benytte reklame fra andre leverandører, så kan du selv velge dette. Du er ikke begrenset av reglementet WordPress har på sitt eget nettsted. Ulempen med å selv installere løsningen, er at du da også selv må oppgradere løsningen når det trengs, og du bør absolutt også ha en backup-løsning for innholdet da ingen gjør dette for deg.

Med gratis WordPress og et gratis WooCommerce-plugin, så kan du også opprette nettbutikk med denne løsningen. Det er blitt en meget populær løsning for en rimelig nettbutikk.

Vi kan også hjelpe med dette. Priser avhenger av hva du ønsker. I hovedsak vil vi gjøre dette som leveranse av en enkel standardløsning som du selv kan tilpasse i etterkant.

Nettsteder og nettbutikker som krever betaling

Det finnes mange løsninger hvor du betaler for at andre håndterer det du ikke ønsker å forholde deg til. Som nevnt kan du benytte WordPress.com med betaling for mer fleksible nettsteder enn gratisnettstedene deres, eller for nettbutikk, blant annet. Ellers har du også alternativet med å benytte Mystore.no, som nå eies av Visma, for nettbutikk, men dette er en del dyrere enn løsninger med WordPress.

Trenger du hjelp for å komme i gang?

Trenger du hjelp for å komme i gang, så kan vi hjelpe deg med et standardoppsett slik at du er på nett umiddelbart. Denne løsningen kan du tilpasse selv etter hvert som du har bedre tid eller lærer deg mer om løsningen. Vi kommer til å skrive mer om løsninger og spørsmål rundt WordPress, domeneshop og WooCommerce her i tiden fremover.

Bruk gjerne kontaktskjemaet under artikkelen for forespørsler, så tar vi kontakt. Du kan også benytte informasjon under ”Kontakt Oss”.